Sziget 2011

2011-08-09 10:43 (vor 149 Monaten)

Nyilván nem koncerteket fogunk ajánlani, inkább körbenéztünk a táncos és színházi események, előadóművészetek kínálatában. Lesz miből válogatni!

augusztus 10. (szerda) 23.15 - Színház- és Tánc Színpad

A Budapest Tánciskola jelenlegi és ex-diákjainak estje

HAIDAU
A Kárpát-medencei eszközös (bot, kasza, kard, seprű), küzdőjellegű táncok, fegyvertáncok (pl. botolók: cigánybotoló, pásztorbotoló) egyik fajtája. Farkas Zoltán Batyu adta iskolai feladatul e motívum kortárstánc-szemléletű feldolgozását. A „diák-etűd”-ből sikeres mű lett, a korábbi utcai előadások után, most színházi körülményekre gondoltuk újra.
Koreográfia, tánc: BÓDI Alexandra, BORDÁS Emil, CSUZI Márton CSÁK Beatrix, DRÁVUCZ Petra, KELEMEN Patrik, SZŰCS Dóra Ida
Zene: DRESCH Mihály, és „Kerek a szőlő levele…” – népdal

FELÜLETI KÖTŐDÉSEK
Mindannyian egy alomból származunk. Ki tizenöt, ki tíz, ki egy-két éve lépett ki közös iskolánk ajtaján.
Ki kicsoda? Ki kivel kicsoda?
Ki kihez kapcsolódik? Ki kihez nem?
Én nem mi vagyunk.
Találunk-e közös nyelvet?
Hol kezdődött?
És leginkább: hol válik visszafordíthatatlanná az együttlét?
találkozunk.
bár ha nem is értjük
ki - honnan - mit - hogyan,
a jelenünk közös.
megosztjuk, amit.

tánc: Bakó Tamás, Biczók Anna, Fülöp László, Mészöly Andrea / Vadas Zsófia Tamara, Varga Viktória
külső szem: Furulyás Dóra
mentor: Karczag Éva
zenei koncepció: Mizsei Zoltán
hegedű: Ellina Khachaturyan
hang: Gaya Harutyunyan és Mizsei Zoltán
ruha: Imre Katalin

augusztus 11. (csütörtök) 23.15 - Színház- és Tánc Színpad

HODWORKS - MINDENNAPI RUTIN
A Hodworks együttest Hód Adrienn alapította 2007-ben. A koreográfus radikális kísérleteiről vált ismertté, munkáit az elmúlt öt év során négyszer jelölték Lábán-díjra. A HODWORKS előadásait a kortárstánc bevett formáinak elvetése és újrafogalmazása, a mozdulatok ízekre bontása és újraösszerakása, egy új mozgás- és formanyelv kidolgozása jellemzi, miközben elmaradhatatlanul sajátja a humor és a játékosság.

Zene: Mizsei Zoltán
Tánc: Hadi Júlia, Molnár Csaba, Garai Júlia, Cuhorka Emese
Koreográfia: Hód Adrienn

augusztus 13. (szombat) 23.15 - Színház- és Tánc Színpad

FEHÉR FERENC - TAO TE
„Elhagytam egy korábbi álláspontot, de nem azért, hogy egy másikkal cseréljem föl, hanem mert az előző is csak szálláshely volt az út mentén. A maradandó a gondolkodásban az út. És a gondolkodás útjai magukba rejtik azt a rejtélyt, hogy előre- és hátrafelé egyaránt bejárhatók, sőt, igazán előre csak a visszavezető út visz.” (Martin Heidegger: Útban a nyelvhez. – Egy japán és egy kérdező párbeszédéből.)

alkotók: FEHÉR FERENC, DÓZSA ÁKOS
táncosok: DÓZSA ÁKOS, FEHÉR FERENC
fényterv: BÁNKI GABI
zene: FEHÉR FERENC
fény és hang: KOVÁCSOVICS DÁVID
jelmez: SIMON JUDIT
koreográfia: FEHÉR FERENC

A TAO TE című koreográfia érdemelte ki a 2010-es év legjobb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat.

augusztus 14. (vasárnap) 23.15 - Színház- és Tánc Színpad

BORLAI GERGŐ / LADÁNYI ANDREA - BL
A BL című előadás Borlai Gergő ütőhangszeres komponált és improvizációs zenéjére és Ladányi Andrea táncművész táncelőadására és koreográfiájára készül. Az előadás az emberi létezés alapelemére, a ritmusra épül. A zene az ütőhangszer és a táncos test összefeszüléséből keletkezik. Az élőzene komponált és improvizatív jelenléte, ereje, sodrása interferál a táncos mozgásával.
"Amikor egy táncos és egy zenész találkozik a színpadon, sokszor az az érzésünk támadhat, hogy tisztelettel méregetik ugyan egymást, de ahelyett, hogy valóban kapcsolatba kerülnének, párhuzamos monológokba kezdenek, önnön nagyszerűségük önkéntelen fitogtatásaképp. Ladányi és Borlai kettőse nem ilyen: nincsenek monológok, párbeszéd zajlik, két olyan, egymásra valóban kíváncsi lény között, akik szépen lesétáltak saját talpazatukról, és vállat rándítva a "Magyarország legjobb táncosnője/dobosa" címkére, úgy döntöttek, hogy ezen az estén mindent az alapoktól kezdenek újra, méghozzá közösen."
"Borlai és Ladányi találkozása igazi: a szabadságnak és a szimbolikus inkorporációnak, a játékosságnak és az energiák összeszikrázásának olyan pillanata, mely valóban ritkán adódik." (Tóth Ágnes Veronika)

koreográfia, tánc: Ladányi Andrea
zeneszerző, ütőhangszerek: Borlai Gergő
stylist: Lakatos Márk
fény: Payer Ferenc
videótechnika: Keserű Zsolt
színpadtechnika, sofőr: Kondella Krisztián

Illetve minden nap megnézhetitek 22.00-tól a PAN.OPTIKUM (D): TRANSITion utcaszínházi előadását, meglátogathatjátok 23.00-tól a Kelet-Európa Vurstlit, ugorjatok be a Cirkusz Porond bemutatóira, vagy fussatok bele napközben az utcaszínházi performanszokba és előadásokba!
 

Tags: Sziget