Fehér Ferenc - Drakula

2011-09-10 10:38 (vor 149 Monaten)

Táncbemutató szeptember 16-án és 17-én 20.00 órakor a MU Színházban!

Fehér Ferenc táncos, koreográfus folyamatosan bizonyít. Az elmúlt évek számtalan külföldi sikere után, TAO TE című munkájával itthon elnyerte a legjobb kortárs koreográfiának járó idei Lábán Rudolf díjat, majd a veszprémi Tánc Fesztiválja 2011 fődíját is. Most új kihívásnak tesz eleget: darabot készített a legendás, démonikus lényről, Draculáról.

Nosferatu
Néhány hasznos tudnivaló a vámpírokról

 

„(...) A vámpírok félig evilági, félig túlvilági lények, akik vérrel táplálkoznak. Ősidők óta élnek az emberek képzeletében. Talán azóta, hogy egy igen-igen primitív ősközösségben tabuvá lett az emberevés, és a tilalom megszegését holmi ártalmas, gonosz, külsejükben is visszataszító, iszonyatot keltő figurákra ruházta át a bontakozó emberi fantázia. Kezdetben a vámpírok főként állatokra hasonlítottak, s mindmáig élnek ilyen elképzelések is. Goya rajzain hüllőkre, kétéltűekre és patkányokra egyaránt hasonlító szörnyállatkák támadják meg álmukban a védtelen hajadonokat.
De miként a mítoszokban és a mesékben történni szokott, ez a motívum is egyre több mellékjelentést szív föl magába, érintkezik másfajta hiedelmekkel, jelentésvilága gazdagodik. Kézenfekvő, hogy a vámpírhitnek előbb vagy utóbb kapcsolatba kellett jutnia a halottak kultuszával, a túlvilágról, a halál utáni életről alkotott képzetekkel. A holttest, amely kísérteni, bosszút állni vagy akár csak szeretteit meglátogatni kikél sírjából, könnyűszerrel elsajátíthatja a vámpírmesterség fortélyait, annál is inkább, mert valamiből csak a halottnak is meg kell élnie.

A vámpír a rejtélyes-titokzatos éjszakában keresi föl mit sem sejtő áldozatát, aki legtöbbször nő, hiszen ő az igazán védtelen és kiszolgáltatott. A démon rendszerint a nyakán sebesíti meg áldozatát, onnan szívja magába az "életelixírt". A vér ugyanis táplálékot jelent a démonikus lény számára, erejét az élő ember vitalitásából meríti.” (Gyürey Vera - Honffy Pál: Chaplintől Mihalkovig, Budapest, 1988, Tankönyvkiadó)

 

táncosok: Egyed Bea,,Fehér Ferenc, Szitás Balázs

fénytervező: Bánki Gabi

zene: Fehér Ferenc, Sidsel Endresen & Bugge Wesseltoft

hangtechnikus: Kovácsovics Dávid

jelmez: Simon Judit

koreográfia: Fehér Ferenc

támogatók: NEMFI, NKA, Műhely Alapítvány, Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága, Katlan Csoport, Új Előadóművészeti Alapítvány
 

Tags: MU Színház, Fehér Ferenc