Kortárs összművészeti fesztivál a tánccal a középpontban Veszprémben

2011-05-25 09:50 (vor 151 Monaten)

Tizenkét társulat csaknem száz táncművésze lép fel a kortárs összművészeti fesztiválon május 25. és 28. között Veszprémben.

Az elsősorban a tánc fesztiváljaként ismertté vált rendezvénysorozat - amelyet 14. alkalommal rendeznek meg - ezúttal is a táncművészek találkozójáról és versenyéről szól majd elsősorban, de lesz fotótárlat és koncert is.

A szűkös pénzügyi keret miatt idén le kellett mondani olyan nívós együttesekről, mint a Bozsik Yvette Társulat és a Szegedi Kortárs Balett, de a fellépő táncművészek is kedvezményes gázsiért adnak műsort.

A hagyományoknak megfelelően a táncegyüttesek belvárosi felvonulásával kezdődik majd május 25-én délután a fesztivál, Veszprém megye néptáncegyüttesei bemutatót tartanak a volt Séd Filmszínház (ma a Pannon Várszínház játszóhelye) előtti téren, a színházteremben pedig a Forte Társulat Samuel Beckett Godot-ra várva című művéből készült előadását láthatja a közönség. A Városi Művelődési Központban a nyitóesten a Magyar Táncművészeti Főiskola végzős hallgatói mutatnak be balettgálát, klasszikus és kortárs alkotásokból. A záróműsor a Badora Társulat fellépése lesz.

Május 26-án a várpalotai Retro Színházban lép fel a Duna Táncműhely, a veszprémi művelődési centrumban pedig a Közép-Európa Táncszínház produkcióját láthatják az érdeklődők. Az egyetlen társulat a Közép-Európa Táncszínház, amely eddig minden egyes veszprémi táncfesztiválon vendégeskedett. A volt Séd Filmszínházban ezen a napon Gold Bea és Méhes Csaba lép fel táncműsorával.

Május 27-én a La Dance Company (Ladányi Andrea társulata) szerepel Várpalotán, a Retro Színházban, a veszprémi művelődési központban a Tünet Együttes, míg a "Sédben" a Duda Éva Társulat táncművészei lépnek fel. A fesztivál zárónapján, május 28-án este a Séd Filmszínházban a közönség két táncművészt láthat, Dózsa Ákost és Fehér Ferencet, akinek Tao Te című táncműve kapta a tavalyi év legjobb koreográfiája elismerést.

A fesztivál május 28-án este a Séd Filmszínházban ünnepélyes eredményhirdetéssel zárul: a zsűri elnöke idén is Keleti Éva fotóművész lesz, tagja pedig Goda Gábor és Kutszegi Csaba táncművész. (MTI)
 

Tags: kortárs összművészeti fesztivál, Veszprém