Testek filozófiája koreográfia kísérlet 2 részben

2010-12-07 17:58 (vor 157 Monaten)

2010. december 10-én a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában, illetve 2011 január 25-én a Nemzeti Táncszínházban mutatja be legújabb, Testek filozófiája címet viselő előadását a Szegedi Kortárs Balett.

„A saját létünk vagy egyáltalán az élőlények létének értelmét és célját kutatni - objektív szempontból - mindenkor értelmetlennek tűnt fel nekem.” (Einstein)
A testünk mozdulataink által vajon képes-e az érzelmek, emberi viszonyok, intenzitás, dinamika ábrázolásán túl komoly filozófiai kérdések megválaszolására? A darabban ennek a kettős feladatnak megvalósítására teszünk kísérletet és egy-egy koreográfiát két értelmezésben mutatunk meg. Egyszer önmagában, minden külső eszköz és irányított tartalom nélkül, csak a táncosok mozdulatait, egymás közötti viszonyait figyelve. Másodszor a táncosok bizonyos fogalmakat személyesítenek meg, ezáltal az adott koreográfiának teljesen más tartalmat adnak, és a már látott mozdulatok konkrétabb értelmet nyernek. Nem világnézetet, világképet vagy ideológiákat akarunk megfogalmazni, ahogy maga a filozófia is különbözik ezektől, csupán saját eszközeinkkel, vidám hangulatban reflektálunk a felmerülő kérdésekre, problémákra, a nézőnek meghagyva a saját értelmezés, a szabad asszociáció lehetőségét.

Táncolják: Csetényi Vencel, Fehér Laura, Finta Gábor, Hajszán Kitti, Haller János, Hortobágyi Brigitta, Horváth M. Gergő, Májer Gábor, Markovics Ágnes, Palman Kitti, Szarvas Krisztina, Tarnavölgyi Zoltán, Tóth Andrea, Zsadon Flóra

Zene
I.felvonás: montázs
szerkesztette: Milan Savic
II.felvonás: Chopin, Liszt, Schumann, Csajkovszkij, Satie, Gershwin
Fény: Stadler Ferenc
Koreográfus asszisztens: Czár Gergely
Koreográfia: Juronics Tamás és a Társulat
Rendező: Juronics Tamás Kossuth-díjas

Tags: tánc, szegedi kortárs balett