CanDoCo: egy igazán nyitott táncprojekt

2010-06-03 13:30 (163 months ago)

Pécs minden értelemben híres nyitottságáról. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program jegyében egy olyan táncprodukció születik hosszú hónapok munkájával, amely igazi gondolataival, érzelmeivel, és nem a sérült résztvevők iránti sajnálkozással fakaszt majd tapsot.

A Martyn Ferenc Szabad Művészetoktatási Alapítvány védnöksége alatt, Hágen Zsuzsa „A Hetedik” Kortárs Táncműhely” művészeti vezetője, vezető-koreográfusa irányításával születik meg a CanDoCo nevű táncprojekt. A lebonyolítók kiemelt célja a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében egy olyan akadályoktól mentes környezet megalapozása, ahol nincs külön világ az ép vagy a fogyatékossággal élő emberek, a szegénységben és a jólétben élők, a többségi társadalom és a kisebbségek számára. Olyan kortárs előadás létrehozása, mely képes közvetíteni igazi, gondolatokból, érzelmekből, állapotokból születő üzeneteket, ahol nem a sajnálkozás miatt születik meg a taps, hanem maga a mű képes erőt sugározni, és adni valami újat és elgondolkodtatót. Tehát a darab témája nem maga a másság, hanem a csoportot foglalkoztató gondolat, érzelem, állapot, mely a különbségek ellenére, vagy épp azoknak köszönhetően jön létre. Ezzel is bizonyítva, hogy a másság elfogadásán túl mindenki társa lehet mindenkinek, mindenki tanulhat mindenkitől, és mindenki hozzátehet valamit az egészhez. A darab mozgásvilága a kontakt-táncon alapul, és improvizációból táplálkozik.
„A mozgás és a test, a test és a lélek olyan alapvető összefüggéseiről, az összefüggések olyan rétegéről segítenek élményeket szerezni, melyek inkább összekapcsolják, mint elválasztják a különböző képességű embereket” - vallják a projekt ötletgazdái.
Hágen Zsuzsa koreográfus-táncművész számos fesztiváldíj és elismerés birtokosa. Mint mondta: jelenleg a próbák folynak, majd a nyári szünet után ősszel folytatják a munkát. Akkor már az angol CanDoCo táncegyüttessel, amely nemzetközileg is elismert, mozgás- és egyéb sérült művészek alkotta csoport. A közös munka eredményét október másodikán láthatja a közönség a Pécsi Nemzeti Színházban.

Tags: tánc, pécs